"Blodmåne-97" med 8c och Stockholms dramatiska högskola

Under året var klass 8c referensgrupp till studenter på StDH, Stockholms dramatiska högskola, när studenterna skrev och satte upp sin pjäs "Blodmåne-97". Och nu är det dags för premiär!

Se pjäsen "Blodmåne -97" som just nu visas på teaterfestivalen StDH unga, 19 maj-22 maj, Valhallavägen 189.T-bana Karlavägen. Fri entré. Läs mer och Boka här.
 

Fyra ungdomar möts i en lekpark på natten och genomför en ritual – de ska aldrig bli vuxna. Något går fel och istället börjar de, en efter en, förvandlas. Hemligheter kommer fram, skam bearbetas, begär utforskas. Vem skickade egentligen ut inbjudningarna till ritualen och varför just till dem? Vad är farligast: hotet utifrån eller det som pressar på djupt inifrån? Vad händer om du släpper kontrollen och vågar kasta dig ut?"

 

I november kom studenterna från StHD för första gången och hälsade på 8c. Studenterna på StDH hade i uppgift att sätta upp en pjäs på temat "Rödluvan och vargen", men skapa sin egen version av den, dvs. överföra sagan till sin egen verklighet och även hitta vilken betydelse sagan kan ha för dagens unga. Vem är Rödluvan? Vargen? 

Här kom 8c in i bilden som den sakkunniga referensgruppen. Studenterna intervjuade 8c kring deras liv, diskuterade vad som kan vara Rödluvan och vargen i dagens ungas liv.  Studenterna från StDH inspirerades av 8c:s berättelser; dessa gifte sig med StDH-studenternas berättelser från 90-talet, och resultatet blev pjäsen "Blodmåne 97"

Att vara referensgrupp innebär att lära sig hur en konstnärlig process går till - med möjlighet att påverka, få kunskap om hur en kan ta en till synes gammaldags saga och förvandla den till något relevant för en ung publik idag, insyn i hur det är att studera på en konstnärlig högskola och att de unga får syn på sin egen expertkunskap; hur det är att vara tonåring i dagens Sverige.

Måndagen den 14 maj var 8c med på genrepet av "Blodmåne -97" och berördes mycket. Efteråt kom klassen med synpunkter på pjäsen till ensemblen. En vecka senare ska klassen se pjäsen för andra gången och därmed också slutresultatet, dvs. vad händer med "Blodmåne -97" efter att referensgruppen lämnat sina synpunkter...

 

Blodmåne 97: En fysisk och bultande skräckföreställning om förvandlingens ambivalens – sex, våld och undertryckta begär.

 

Regi: Helle Rossing
Text & dramaturgi: Isabel Cruz Liljegren
Scenografi & kostym: Maja Döbling
Mask & perukdesign: Matilda Bragner
Ljusdesign: Carl Kristiansson
Ljuddesign: Bernt Karsten Sannerud
Teaterteknik: Anja Löfgren
Producent: Emma T. Åberg

Skådespelare: Madeleine Martin, Carla Sehn, Oskar Webrell, Marina Almén och Hampus Hallberg

 

Speltider:

19 maj kl. 15:00–15:45
19 maj kl. 18:00–18:45
22 maj kl. 19:00–19:45

 

/svensklärare Maria Engvall

Dela: