Författarbesök i åk 1 och 2

I anslutning till Världsboksdagen den 23 april bokade Hökarängsskolan in författarbesök i årskurs 1 och 2.

Den 28 april fick vi besök av författaren Åsa Lind som är mest känd för sin fantastiska bokserie Sandvargen och som i slutet av april vann Bokjuryns prestigefyllda pris för 2016 års bästa bilderbok, Äskil äter träd.

Inför besöket hade klasserna högläst Sandvargen och pratat om texten samt bearbetat det lästa på lite olika sätt. I anslutning till läsningen uppstod en rad frågor som klasserna skrev ned och som de vid besöket fick chans att ställa. Bl.a ville många veta hur Åsa kom på idén med Sandvargen och hon berättade då att det var hennes dotter som en dag på väg hem från stranden börjat prata om en Sandvarg och att Åsa efter det utvecklade idén.

- Hur kan Sandvargen veta allt?

- Som ni vet så är Sandvargen gammal och har funnits sedan stjärnornas födelse och minns man mycket så vet man mycket. Sedan tror jag att Sandvargen tror att han vet och kan mer än han verkligen gör.

Åsa berättade att boken om Sandvargen numera finns översatt till 18 olika språk runt om i världen. Vidare berättade hon att hon just nu skriver på sin 20:e bok och delar sedan med sig av några praktiska tips på hur man gör en berättelse mer levande. Hon ger exempel på hur man med hjälp av ord kan måla med språket, ex är Sandvargens päls ökengul och hans tänder är guldglittriga.

Att skriva en bok tar lång tid och vi fick veta att ett avsnitt som tar ca 5 minuter att läsa högt tar ca  tre dagar att skriva. Totalt tog det ett halvår att skriva del 1 i serien om Sandvargen.

Finns Sandvargen på riktigt?

För mig är Sandvargen levande, så jag är inte rätt person att prata om det med. Han finns som en verklig fantasi.

Många frågor handlade om Sandvargen och Sakarina men eleverna ville även veta om Åsa gjort bilderna själv?  Använder hon papper och penna eller dator? Hur vet man när det ska vara punkt? Vem uppfann punkten?

Hur gammal är Sakarina?

Det står ingenstans i boken, så det lämnar jag till läsaren att bestämma.

Åsa Lind beskrev hur man som författare kommunicerar med sina läsare dels genom det man faktiskt skriver men också genom det som man inte skrivit. En del saker lämnar man till läsaren att avgöra. En text blir till inom läsaren och då det finns luckor så fyller vi som läsare i dem utifrån vår egen erfarenhetsvärld. Det finns ingen gräns för hur mycket man kan tänka kring det vi läser.

Vi tackar Åsa Lind för ett mycket givande och intressant möte i våra klasser.