Uppskattat författarbesök: Lisa Bjärbo

Tillsammansskrivet-reportage av 8c. Tema yrke:

Författaren Lisa Bjärbo hälsar på i Hökarängsskolan!
Lisas barndomsdröm

Lisa ville bli nästa Astrid Lindgren . Hon ville bli författare redan som fyraåring, innan hon visste att det hette att vara författare. Hon gav upp sina författardrömmar någon gång på högstadiet, eftersom hennes bild av författare inte stämmer in på henne själv. Hon tänkte sig en man med ovårdat hår som satt uppe på vinden och skrev på sin skrivmaskin hela dagen och natten .
   Vi träffade författaren och tvåbarnsmamman Lisa Bjärbo från Växjö  onsdagen den 5 november då hon besökte Hökarängsskolan.

Lisa Bjärbo ser väldigt glad ut och verkar var en allmänt trevlig människa. Hon har blåa ögon och axellångt hår . Hon är 170 cm och 35 år ungefär. Hon är bra på att prata och snäll och trevlig.  Hon är varken lång eller kort utan mittemellan. Hon ser bra ut, är söt . Hon har platt hår, mellanlångt. Hon ser ganska ung ut . Hon ser äldre ut i verkligheten . Hon ser ut som 24 år ungefär. Lisa har blont hår som hon har satt upp i en knut i nacken. Hon har jeans och en vit kofta. När hon pratar har hon ofta händerna i bakfickorna. Hon ser lite ansträngd och nervös ut i början av föredraget . Hon har ljus röst och ser fräsch ut, verkar vara en bra mamma . Hon är lite stel, men annars är hon snäll och lite rolig . Hon är fin, sprallig, aktiv, energifull . Hon står stilla, rör sig aldrig.

8c ställde frågor till Lisa.

När ville du bli författare?
Jag ville bli nästa Astrid Lindgren . Jag har velat bli författare ända sedan jag var liten . Men mellan 14-20 årsåldern tänkte jag att jag inte kunde. Jag ville bli författare redan som fyraåring, innan jag visste att det hette att vara författare. Jag gav upp mina författardrömmar någon gång på högstadiet, eftersom min bild av författare inte stämmer in på mig själv. Jag tänkte mig en man med ovårdat hår som satt uppe på vinden och skrev på sin skrivmaskin hela dagen och natten , berättar Lisa.

Vad var ditt jobb innan du blev författare?
Jag var journalist.

Efter att hon gett upp sina författardrömmar så utbildade hon sig till journalist för att hon fortfarande skulle få skriva. Hon jobbade på Kamratposten innan hon skrev klart sin första bok och tyckte att det var väldigt roligt att skriva för barn- och ungdomar .

Är du rik?
Nej, jag tjänar inte så mycket. Förut behövde jag jobba som journalist ”

Hur lång tid tog det att skriva en bok?
3 år.

Varför är det parallellhandling i din bok Det är så logiskt alla fattar utom du?
Jag visste inte vilken karaktär som jag skulle ha som huvudperson, så då valde jag två stycken (Johan och Ester)  Jag ville skriva om både en tjej och en kille.  Det handlar nu lika mycket om Johan som om Ester, berättar Lisa. .

Man kan använda parallellhandling för att man vill visa vad båda personerna tänkte och gjorde,  att man skulle få se allt från två perspektiv . Det är något som inte är för långt och tråkigt och parallellhandlingen gör det bättre så att man kan uppleva bådas perspektiv . Jag tror också att Lisa skriver parallellhandling för att inte tröttna på att bara skriva om en person.

Efter mötet med författaren kan man konstatera att hon är en bra inspiration för ungdomar – hon är glad och positiv.  Jag tycker att det var väldigt intressant att veta hur lång tid det tog för henne att skriva Det är så logiskt alla fattar utom du, att hon trodde att det skulle ta runt tre, fyra månader, men egentligen så tog det henne tre år att bli klar med sin första bok . Att hon orkade skriva hela boken i 3 år och inte gav upp…
Hon är smart och framgångsrik och har en ”ger inte upp så lätt”- skalle . Om jag skulle träffa henne igen, nu när jag har läst klart boken, skulle jag fråga henne varför hon avslutade boken som hon gjorde och om alla ställena som karaktärerna är på (eftersom de bor i staden där hon växte upp och går på samma gymnasium som hon gjorde och platserna finns på riktigt, till exempel Skåres café, vattentornet och statyn av Esaias Tegner).
   Men hennes egen historia är mest intressant.

********************************************************************************

Fakta om Lisa, utdrag från hennes blogg "Onekligen" www.onekligen.blogspot.com

Namn: Lisa Bjärbo.
Född: 1980.
Gör: Är författare, journalist och bloggare.
Uppvuxen: Utanför Växjö.
Bor: Gnesta.
Familj: Sambon Gustav och sönerna Rufus och Svante.
Gillar: Långa boktitlar, sparris och att se på sjukhusserier på teve.
Gillar inte: Råttor, möss och när internet går sönder.
Bloggar: Här, på www.onekligen.blogspot.com, och så gör jag en podcast om ungdomsböcker på www.alltvisager.se