Mathivation, att utmana sig själv

Farid Nolen från Västsvenska Handelskammaren besökte Hökarängsskolan med sina matteelever från årskurs åtta i Växjö. Med sin fantastiska föreläsning trollband de hela högstadiet.

Det handlar om att våga utmana sig själv och att inte ge upp så fort man stöter på problem. Det är problemen som får oss att utvecklas och vår hjärna att växa! Att alltid räkna tal man faktiskt kan, utvecklar inte vår hjärna utan det är när man löser uppgifter och problem, som man faktiskt inte redan kan, som vår hjärna utvecklas.

Eleverna från Växjö berättade att Albert Einstein var världsbäst på att misslyckas. Genom sin väg att försöka ta reda på vad ljus är, gjorde Einstein nya banbrytande upptäckter, som t.ex. E=mc2. Han hann dock aldrig komma fram till vad ljus är…

Thomas Edison, som uppfann glödlampan, gjorde under utvecklingen av glödlampan, tusentals misslyckanden. Han tänkte inte att han misslyckades. Han tänkte:

Jag har kommit på 10 000 lösningar, som inte är exakt den rätta.

Farid förklarade att ingen föds med eller utan en ”mattehjärna”. Alla kan träna. Det är viktigt att inte fatta. Man ska bli bäst på att misslyckas och på att inte ge upp!

Dagens föreläsning fick många att bli inspirerade och sikta mot högre höjder än tidigare. För det är när man utmanar sig själv på problem, som är lite för svåra, som man får hjärnan att växa.